Το εργαστήριο μας παρέχει την υπηρεσία απομόνωσης, ταυτοποίησης και αξιολόγησης γηγενών ζυμομυκήτων με σύγχρονες μικροβιολογικές, βιοχημικές και μοριακές μεθόδους. Εξασφαλίζουμε στον οινοποιό ποιοτικά -από οργανοληπτικής και τεχνολογικής σκοπιάς- γηγενή στελέχη Saccharomyces Cerevisiae σε υγρές προκαλλιέργειες. Έτσι, ο παραγωγός έχει πλέον τη δυνατότητα να ζυμώνει με στελέχη που προέρχονται από το αμπέλι του με αποτέλεσμα ο παραγόμενος οίνος να διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με διακριτό γεωγραφικό αποτύπωμα.
Το εργαστήριο μας παρέχει την δυνατότητα μικροοινοπoιήσεων (cold room με 60 δεξαμενάκια των 30lt) για εφαρμοσμένη έρευνα στα οινοποιεία.
ΤΟ ΕΡΓΟ
- 2021-today. Η Innovino συμμετέχει στο έργο Drama Terroir σε συνεργασία με οινοποιεία της Δράμας και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , που στοχεύει να χαρακτηρίσει πλήρως το μικροβιακό terroir της Δράμας.
- 2017- today . Πολυάριθμα projects εφαρμοσμένης έρευνας για οινοποιεία και ζυθοποιεία.
- 2021-2018 H Innovino αναλαμβάνει για λογαριασμό Γαλλικής εταιρίας παραγωγής ξηρών ζυμών ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τον χαρακτηρισμό επιλεγμένων στελεχών S. cereviciae.
- 2015-2017 Ερευνητική εργασία , χρηματοδοτούμενη από την ΓΓΕΤ σχετικά με την απομόνωση ζυμομυκήτων και την έκφραση του terroir για αναγνωρισμένες αμπελουργικές περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
- Evaluation of Saccharomyces pastorianus impact to Sauvignon blanc chemical & sensory profile compared to different strains of S. cerevisiae/bayanus. V. Troianou1 , C. Toumpeki1 , E. Dorignac2 , C Kogkou3, S. Kallithraka3 and Y. Kotseridis3. BIO Web of Conferences 12, 02025 (2019)
41st world congress of wine and vine, OIV conference
-
Effect of strains from different Saccharomyces species used in different inoculation schemes on chemical composition and sensory characteristics of Sauvignon blanc wine. Dimopoulou M., Troianou V., Toumpeki C., Gosselin Y, Dorignac E., Kotseridis Y.
Oeno-one.2020.54.4.3240
-
Selection and Hybridization of yeast strains to modulate key compounds in wines. Dorignac E. Kotseridis Y. Troianou V.,
Enoforum 2019, Vicenza -
Oenological Potential of Autochthonous Saccharomyces cerevisiae Yeast Strains from the Greek Varieties of Agiorgitiko and Moschofilero.
Kontogiannatos, D.; Troianou, V.; Dimopoulou, M.; Hatzopoulos, P.; Kotseridis, Y.
Beverages 2021, 7, 27. https://doi.org/10.3390/beverages 7020027
-
Evaluation of Malolactic Starters in White and Rosé Winemaking of Moschofilero Wines. Maria Dimopoulou, Vicky Troianou, Spiros Paramithiotis, Niki Proksenia and Yorgos Kotseridis , Applied Sciences , April 2022
ΟΕΝΟ-CONSULTING: Από το σταφύλι στη φιάλη
Στην Oenolysis δημιουργούμε ολοκληρωμένα προγράμματα οινολογικής στήριξης ώστε να μπορούμε να συντονίζουμε όλη τη διαδικασία από το σταφύλι μέχρι την εμφιάλωση. Η στήριξη που προσφέρουμε δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο αυστηρό μοντέλο, αλλά είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε οινοποιείου.